Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) introduceert thuismonitoring van patiënten na een operatie om druk op ziekenhuiszorg te verlagen

De druk op Nederlandse ziekenhuisbedden blijft groot. Door te starten met thuismonitoring van patiënten na een maagverkleining, kan de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) zorg blijven leveren aan mensen met obesitas, en kunnen patiënten sneller naar huis.

“Thuis herstellen heeft voordelen voor zowel de patiënt als het Nederlandse zorgstelsel”, zegt Kobus Dijkhorst, directeur van de Nederlandse Obesitas Kliniek. “Een verblijf in het ziekenhuis kost geld en legt beslag op de beddencapaciteit. Tijdens de coronapandemie hebben we gezien dat bedden schaars zijn. De druk zal de komende jaren door de toenemende ziektelast en personeelstekorten blijven bestaan. Door patiënten op afstand te monitoren kunnen we dezelfde ondersteuning bieden, maar gaat dit niet ten koste van ziekenhuisbedden. De Nederlandse Obesitas Kliniek wil een pionier zijn op dit gebied en deze nazorg op al haar locaties implementeren.”

Samenwerking om thuis herstellen mogelijk te maken

De NOK is in samenwerking met Philips en de CLB Groep begonnen met een oplossing om patiënten thuis te kunnen observeren. De eerste patiënten in de kliniek in Gouda zijn op 2 februari vervroegd naar huis gegaan met de draagbare Healthdot sensor van Philips. De sensor en slimme software (Philips IntelliVue Guardian) maken het mogelijk dat patiënten thuis geobserveerd kunnen worden.

Op het moment dat de vitale waardes bij een patiënt verslechteren, krijgt de chirurg via de medische notificatieoplossing van CLB (onderdeel van haar merkonafhankelijke open softwareplatform) realtime een melding op zijn of haar telefoon. De kliniek in Gouda is in samenwerking met het Groene Hart Ziekenhuis als eerste gestart met deze oplossing. Het doel is om de sensor en achterliggende IT-oplossingen in alle tien NOK-vestigingen in Nederland te gebruiken.

“Samen met Philips en CLB hebben we dit zorgpad ontwikkeld om patiënten na een bariatrische operatie eerder naar huis te laten gaan”, zegt Ronald Liem, chirurg bij de Nederlandse Obesitas Kliniek en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. “Zo stellen wij de patiënt in staat om te herstellen in zijn of haar eigen omgeving. De technologie zorgt dat de behandelend chirurg een melding ontvangt als de situatie van de patiënt verslechtert. Op dat moment kan ik als chirurg contact opnemen met de patiënt en deze eventueel terug laten komen voor nader onderzoek in het ziekenhuis.”

Oplossing met sensor en IT-technologie

Met deze technologie wordt huis herstellen toegankelijker gemaakt en leggen patiënten minder druk op beschikbare beddencapaciteit, maar krijgen zij wel nazorg van chirurgen en revalidatiespecialisten. De Healthdot sensor kan 14 dagen lang elke vijf minuten de ademhalingsfrequentie, hartslag, activiteit en lichaamshouding van een patiënt meten. De NOK hoopt met het gebruik van de sensor en IT-technologie revalidatiekosten te besparen en te zorgen dat het ziekenhuispersoneel zich kan richten op andere patiënten.

Henk Valk, CEO bij Philips Benelux, zegt: “Wij geloven dat vervroegd ontslag, met behoud van optimale zorgkwaliteit, een deel van de oplossing is voor het tegengaan van de toenemende druk op de zorg. Op dit moment werken we samen met verschillende ziekenhuizen om de monitoring van patiënten op afstand mogelijk te maken. Met de Healthdot sensor en onze software-platformen met ondersteunde algoritmes kan thuismonitoring bij verschillende zorgpaden worden ondersteund.”

“Wij willen rust, overzicht, nieuwe mogelijkheden en veiligheid voor zorgverleners en patiënten bieden”, voegt Niels de Bruin, directeur van CLB, toe. “We hebben daarom een medische notificatieoplossingen voor artsen gerealiseerd die thuismonitoring ondersteunt. Thuismonitoring zullen we in de toekomst vaker in de zorg zien. Daarom is er behoefte aan slimme en innovatieve zorgpaden zoals deze om de zorg klaar te stomen, te ondersteunen en te verbeteren.”

———————————————————

Over de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK)

De Nederlandse Obesitas Kliniek streeft naar een veilige, bewezen behandeling van (morbide) obesitas met maximale gezondheidswinst voor onze patiënten op de lange termijn. Voor de behandeling van (morbide) obesitas zijn wij het toonaangevende behandel- en expertisecentrum in Nederland. We bieden hooggespecialiseerde, multidisciplinaire zorg in combinatie met persoonlijke aandacht voor onze patiënten. Ook investeren we continu in onderzoek en ontwikkeling en werken we nauw samen met topklinische ziekenhuizen.

Over Philips

Philips is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeld gestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 78.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2020 een omzet van 17,3 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum.

Over de CLB Groep

Binnen de CLB Groep leggen wij de focus op innovatieve en praktijkgerichte oplossingen voor monitoring, communicatie, analyse en alarmering in de gezondheidszorg. Voor iedereen en op alle (medische) niveaus: van baby tot 100-plus en van aanleunwoning tot IC. Dit doen wij om de zorg in Nederland en daarbuiten optimaal te ondersteunen, zodat de zorg toegankelijker wordt en de kwaliteit nog beter en veiliger wordt voor iedereen. Dit alles begint bij het slimmer maken van jouw zorgorganisatie afgestemd op de individuele zorgvraag. Onze zorgoplossingen bieden meer rust, overzicht en veiligheid door onder andere alarmmoeheid te voorkomen en de werkdruk te verlagen. Zo wordt er nooit meer een alarm gemist.

We zijn gespecialiseerd in de gehele keten als het gaat om innovatieve zorgtechnologie. Wij bieden veilige, efficiënte en kostenbesparende oplossingen voor iedere zorgorganisatie. En streven hierbij niet naar vendor lock-in, maar naar een open, platformmatige totaaloplossing voor iedereen. Ook thuis.

Nederlands