O.a. Academisch Centrum voor Epileptologie, SEIN, Kempenhaeghe, UMC Utrecht, LivAssured en CLB innoveren samen tegen epilepsie

“Het Teleconsortium, een samenwerking van het Academisch centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe, UMC Utrecht, SEIN, patiëntvertegenwoordigers, ontwerpers en twee bedrijven (LivAssured & CLB), is al langere tijd bezig om sensoren te ontwikkelen die aanvallen detecteren.

‘Ideaal is natuurlijk om de aanval rechtstreeks vast te leggen door hersenactiviteit te meten. Maar het is lastig om hersenactiviteit van buitenaf te meten en bovendien weet je niet waar in de hersenen de epilepsie zich afspeelt. Dat varieert van patiënt tot patiënt.’ Daarom zijn de onderzoekers aangewezen op indirecte aanwijzingen. ‘We zetten in op meerdere detectiemethoden. Ten eerste met een armbandje dat hartslag en beweging registreert. Tijdens een aanval neemt de hartslag toe en schokt de patiënt in een regelmatig patroon’, verklaart Thijs. ‘Daarnaast gebruiken we video en audio om aan de hand van beweging en geluid een aanval op te merken.’ Waarom niet gewoon één methode? ‘Er zijn verschillende toepassingsgebieden. Niet iedereen wil bijvoorbeeld met een armbandje om slapen. En voor instellingen die nu al met geluidssystemen werken, is overstappen naar een slim audiosysteem het makkelijkst.’”

Lees het volledig artikel hier.

 

Nederlands